kopje La Boheme

historie

Op een van onze eerste tochten met La Bohème gingen we naar Oude Wetering, op zoek naar de werf waar ze in 1931 gebouwd is. Dit wisten we vanwege de bronzen plaat van de jachtbouwer naast het stuurwiel.
Eenmaal in Oude Wetering was de werf snel gevonden. Het bedrijf, opgericht in 1911 door N. Th. Van der Meer op een stuk land waar eerst een plantage was aan het Braassemermeer bestaat nog steeds, en word nu bestierd door de kleinzoon, Hans en zijn zoon Gertjan. De vierde generaties botenbouwers.
We bellen aan en vertellen dat we onlangs La Bohème hebben gekocht en gerestaureerd. Enthousiast komt hij met oude foto’s en verhalen. Hij vertelt dat op de werf ongeveer tien bakdekkers zijn gebouwd. La Bohème is in 1931 gebouwd en heette toen 'de Wulp'. Alles is met de hand vervaardigd. Hans kan zich nog herinneren hoe hij als kind speelde met de grote stalen bol die aan de ponsmachine bevestigd was om het ponsmechanisme extra kracht bij te zetten. “Best gevaarlijk speelgoed” vertelt hij. Al het timmerwerk voor de mahoniehouten
opbouw werd in het oude schuurtje aan de Plantage gedaan, maar de casco’s werden in de buitenlucht op de werf gemaakt.

Klik hier om de gehele historie in pdf-formaat te downloaden / lezen.

beeld mogelijkheden

"We hebben gister genoten van onze tocht op La Bohème. Alles was tot in de puntjes verzorgd en ook heel leuk dat de kinderen even achter het roer mochten staan."

 

bekijk alle berichten in het gastenboek